úterý 8. dubna 2014

Divadlo Járy Cimrmana

Divadlo Járy Cimrmana je moje velká srdeční záležitost. Už od doby, kdy jsem byla malá, znám skoro nazpaměť všechny jejich hry (samozřejmě, České nebe znám až od doby vydání). Dokonce jsem i pár her viděla naživo a bylo to nejlepší.
Zdroj: http://www.cmlmilevsko.cz/onas-cml.htm
Pozn: Zde ještě s Janem Kašparem, Pavlem Vondruškou a Ladislavem Smoljakem
Jára Cimrman je český vymyšlený vynálezce. "V čem vyniká ten Cimrman?" - "Prej ve všem." - "A kdo to říkal?" - "Von." Umístil se na předních příčkách v anketě Největší Čech. V Česku koluje spousta vtipů o inteligenci Cimrmana. Když Bell vynalezl telefon, měl prý už 2 nepřijaté hovory od Cimrmana. O jeho vynálezech svědčí také jedna podkapitola filmu Jára Cimrman ležící, spící. CD je vlastně zkratka Cimrmanův disk. V Dykově ulici v Praze se nachází dům s tabulkou, na které je napsáno: "Zde se narodil vídeňský rodák Jára Cimrman".
Humor Divadla Járy Cimrmana je Čechům blízký. Nejen hry, ale i semináře jsou super. Například omyly profesora Fiedlera, který přeložil název knihy "Who is who" jako "Vlak je vlak". Nebo Cimrmanovy pokusy, kdy nám dokázal, že vyfukováním kouře do umyvadla zlato nevznikne. Někdo to zkusit musel. 
Postavy, i ženské, hrají muži. 
Hlavními postavami DJC jsou (byli) Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak. Mezi další hlavní herce patři Miloň Čepelka, Jaroslav Weigel, Jan Hraběta, Jan Kašpar, Petr Brukner a další.
Bohužel nikdo nemládne, tak soubor přichází o členy. V průběhu let nás opustil Jaroslav Vozáb, Ladislav Smoljak, Pavel Vondruška a minulý rok Jan Kašpar. Bohužel! Pánů, kteří by nás dokázali bavit, je čím dál tím méně. Smrt Smoljaka znamená, že už nebudou žádné nové hry - to si alespoň myslím já. 
Prakticky všechny hry se mi líbí, snad jen Němý Bobeš aneb Český Tarzan mě tolik nenadchnul. Nemůžu říct, která je má nejmilejší - možná Záskok, možná Lijavec, možná Blaník, možná České nebe, možná...etc. Můžu kdykoliv vidět jakoukoliv.
Záskok, zdroj: http://kzmb.rajce.idnes.cz/Divadlo_Jary_Cimrmana_-_Zaskok/
Za zmínku stojí také filmy, hlavně Jára Cimrman ležící, spící, Rozpuštěný a vypuštěný a Nejistá sezóna. 
Tak přeji Divadlu, ať vydrží co nejdéle, je to jeden z našich národních pokladů (rozhodně větší než většina českých herců), ať nás baví ještě dlouho! Protože, bojím se, jsou nenahraditelní!
Zdroj: http://www.cas.sk/clanok/167887/znamena-smoljakova-78-smrt-koniec-jary-cimrmana.html
TAK NASHLEDANOU. (To říká Smrtka na konci Vizionáře, když odchází z pódia)

Žádné komentáře:

Okomentovat